5035 Sayılı Kanuna Göre Damga Vergisi
5035 sayılı kanuna göre damga vergisi ile ilgili olarak yapılan düzenlemelerle yeni uygulamanın nasıl olacağı da açıklığa kavuşturulmuştur. Resmî Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe giren bu kanundaki düzenlemeler doğrultusunda gelir vergisi, kurumlar vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, damga vergisi, katma değer vergisi gibi birçok konuyla ilgili olarak düzenlemelere gidildiği görülmektedir.
5035 Sayılı Kanuna Göre Damga Vergisi
Damga vergisi ile ilgili olarak döviz kazandırıcı faaliyetleri ilgilendiren ve süresi 2003 yılının sonunda bitmiş olan damga vergisi ve harç istisnalarının bu kanunla süresiz hale getirildiği görülmektedir. Döviz kazandırıcı faaliyetleri ilgilendiren işlemler için düzenlenen kağıtlar ise damga vergisinden müstesna olarak değerlendirilmektedir.
Döviz kazandırıcı faaliyetler olarak adlandırılan işlemlerde kısmi ya da tamamen bir uygulama olması durumunda gerçekleşmeyen kısmın damga vergisi için mükelleflerden ceza ve gecikme faizi alınmaktadır. Bu uygulama ise 213 sayılı Vergi Usul Kanunu çerçevesinde gerçekleştirilmektedir.

Damga vergisi istisnası ile işlem yapan kuruluşları ilgilendiren konulardan biri de istisnaya konu edilen işleme yönelik olarak mahiyeti ve alınmayan vergi tutarını işlem tarihinden itibaren 30 günlük sürede gelir vergisi veya kurumlar vergisi açısından bağlı oldukları vergi dairesine bildirmekle yükümlü tutulmalarıdır.
Ayrıca döviz kazandırıcı faaliyetlerin gerçekleşmediğinin tespiti durumunda bunu takip eden 30 gün içerisinde vergi dairesine bildirim yapılması zorunluluğuna uymayan kuruluşların ilgililerle birlikte zincirleme yani müteselsilen sorumlu tutulacakları belirtilmektedir.
Döviz kazandırıcı faaliyetler söz konusu ise bu faaliyetlerin harçlardan müstesna tutulduğu görülür. Beyannamelerin yanı sıra bildirgeler üzerinden alınmakta olan eğitime katkı payının da yürürlükten kaldırıldığı görülmektedir. Eğitime katkı payının yanı sıra özel işlem vergilerinin de damga vergisi kapsamına alındığı 5035 sayılı kanuna göre belirlenmektedir.
Resmi dairelerin bankalar vasıtası ile yaptığı hakkediş ödemeleri ile ilgili olarak da kişilere yapılan bu ödemelere ilişkin kağıtların da damga vergisi kapsamına alındığı görülmektedir.
5035 Sayılı Kanun’a Göre Damga Vergisi İstisnaları

5035 sayılı kanuna göre damga vergisi istisnaları söz konusu olduğunda banka kredileriyle ilgili olarak damga vergisi istisnasının kapsamında genişleme olduğu görülmektedir. Ayrıca şirket kuruluşlarının ve süre uzatılmasına yönelik olarak damga vergisi istisnalarının uygulandığı da görülür.
Diğer damga vergisi istisnaları ile ilgili olarak da kambiyo senetleri ve kambiyo senedi benzeri senetlerin üzerindeki aval ve kefaret şerhlerinin istisnaya tabi olduğu görülür. Tüketicilerle ilgili olarak Tüketiciyi Koruma Kanunu 10. Maddesinde yer alan tüketici kredisini ilgilendiren sözleşmelerde tüketiciye verilecek nüshanın da istisna kapsamında olduğu anlaşılmaktadır.
5035 sayılı kanuna göre damga vergisi 1048 vergi kodunun açılımıdır. Bu vergi türünde yapılan değişiklikler ile serbest meslek erbapları açısından bazı haksız uygulamalara son verilmiştir. Kazanç tespiti yapılırken indirilecek gider kalemleri dikkate alınarak ticari kazanç sahiplerine nispetle serbest meslek sahiplerinin aleyhinde olan uygulama sonlandırılmıştır. Yıllık muhtasar ve geçici vergi beyannamelerinin verilme sürelerinde de düzenlemeye gidilmiştir.