Vergi Dairesine Tazminat Davası
Vergi Dairesine Tazminat Davası; İdare ile mükellef arasında ortaya çıkan işlerde idarenin işlemi veya eylemine bağlı olarak zarara uğrayan taraf maddi ve manevi tazminat davası açabilir. Vergi dairesine tazminat davası bu tür bir uygulama sırasında gündeme gelecektir.
Tam yargı davası açacak olan taraf idarenin yapmış olduğu bir işleme bağlı olarak zarar tazmini talep ettiğinde iptal davasını da açabilmektedir. Zarara uğrayan tarafın iptal davasını açtıktan sonra kararın kesinleşmesini beklemesi ve daha sonra da tazminat davası açabilmesi de mümkündür.
Tam Yargı Dava Türleri
İdarenin yapmış olduğu iş ve eylemler kişileri zarara uğrattığında dava açma hakkı bulunur. Maddi ve manevi zararların ortaya çıkması durumunda zarara uğrayan taraf tam yargı davası ile zararın tazminini talep edebilir. Tam yargı dava türleri merak edilenler arasında yer almaktadır.
Tam yargı davası tazminat davası niteliğinde olabilir. Bunun yanı sıra istirdat davası niteliğinde ve vergi davası niteliğinde de tam yargı davası görülebilmektedir. İdari sözleşmelerden doğan tam yargı davası da diğer tür olarak ortaya çıkmaktadır.
Tam yargı davası olarak adlandırılan durum idarenin yanlış iş ve eylemlerinden doğan zararın giderilmesi için açılan davaları kapsar. Bu tür davalarda idarenin hukuka aykırı olarak bir işlem veya eylem yapmış olması gerekir. Bu hukuka aykırı iş veya eylemin bir zarar doğurmuş olması durumunda zarar gören taraf ortaya çıkan zararın tazminini talep edebilir.
Zarara uğrayan tarafın dava açabilmesi için bazı koşulların sağlanmış olması gerekir. Bu koşullar arasında idarenin hukuka aykırı eylem veya iş yapmış olması, zarar oluşması ve zararla idarenin iş veya eylemi arasında illiyet bağının olması gerekir. Bu tür davalarda zarar ile eylem arasında neden sonuç ilişkisine bakılmaktadır.
Tam Yargı Davası Görevli Mahkeme
Tam yargı davası görevli mahkeme söz konusu ise idare mahkemeleri gündeme gelmektedir. Bazı istisnai durumlarda ise Danıştay’da da dava görülebilmesi mümkün olur. Bu tür durumlar kanunlarla açıklığa kavuşturulmaktadır.

Tam yargı davalarında görevli mahkemenin yanı sıra yetkili mahkeme de merak edilir. Yetkili mahkeme dava konusu olan sözleşmenin yapıldığı idari merciinin yer aldığı yerdeki idare mahkemesidir. Tam yargı davalarına ilişkin yetkilerin açıklandığı İYUK 36. Madde ile bu konuları açıklığa kavuşturmaktadır.
İdari Yargılama Usulü Kanunu (İYUK) tam yargı davalarıyla ilgili düzenlemeleri içerir. İdarenin iş ve eylemlerine bağlı olarak zarar gören tarafın maddi ve manevi tazminat davası açması için öncelikle kanunda belirtilen sürelerde idareye başvuru yapılması zorunludur.
Bu işlemler dava sürecini başlatmadan önce gerçekleştirilir. İdareye başvuru için geçerli olan süre eylemin öğrenilmesinden itibaren 1 yıldır. Her halde eylem tarihinden itibaren ise 5 yıllık sürenin aşılmaması gerekir. Başvuruya idarenin olumsuz yanıt vermesi durumunda ise kararın tebliğinden itibaren 60 gün içinde dava açılması gerekmektedir.