Avukat Dr. Ebubekir Başel, kurduğu Senato Hukuk bürosuyla Ceza Hukuku, Aile Hukuku, Tazminat Hukuku, İş Hukuku, Ticaret Hukuku, Sağlık Hukuku, Sigorta Hukuku, Tüketici Hukuku  ve Gayrimenkul & Kira Hukuku başta olmak üzere birçok hukuk alanında avukatlık faaliyeti yürütmektedir.

İletişim

0 533 016 83 58

İlkbahar Mah. Günaypark Kümeevleri Sk. Sınpaş Altınoran Kule 2 Daire No:23 ÇANKAYA/ANKARA

senato.av@gmail.com

Vergi Davalarında Yürütmenin Durdurulması Senato Hukuk

Vergi Davalarında Yürütmenin Durdurulması

Vergi uyuşmazlıkları ile ilgili olarak dava açıldığında tahsil işlemi kendiliğinden durmaktadır. Vergi davalarında yürütmenin durdurulması demek dava bitene değin dava konusu işlemin askıya alınmasını ifade etmektedir. Yürütme durdurulduğunda idari işlemin sonuçlanması yargılama süreci bittiğinde gerçekleşir.

Yürütmeyi durdurma kararı alınması için koşulların yeterli olması gerekir. Ayrıca bu koşulların bir arada olması ise zorunludur. Bu tür bir kararın alınmasında gerekli olan şartlar ise şunlardır:

Koşulların Yeterli Olması için;

  • İdari işlem uygulandığında ortaya çıkacak zararın telafisi güç ise yürütme durdurulabilir.
  • İdari işlemin hukuka uygun olmadığı durumlarda da yürütmeyi durdurma kararı alınabilmektedir.
  • Yürütmeyi durdurma kararı alınabilmesi için yukarıda sayılan koşulların bir arada gerçekleşmesi ise zorunlu olan bir kuraldır.

Vergi Davaları Yürütmenin Durdurulması Ne Demek?

Devlet kişilerden vergi almak sureti ile kamu hizmetlerini gerçekleştirmek için kaynak yaratır. Bu tür bir finansal kaynak yaratılırken vergilendirme işlemi idare kurumu tarafından yapılacaktır. İdare kurumu ile vergi mükellefleri arasında ortaya çıkacak uyuşmazlıklarda ise hukuk yoluna başvurulabilir. İdarenin iş ve eylemlerine yönelik olarak yasalara aykırı hareket etmesi durumunda yargı yolu açıktır. Vergi davalarında yürütmenin durdurulması ne demek? Bu sebeplerle merak edilenler arasında yer alır.

Yardıma mı ihtiyacınız var, Bize ulaşmak için Tıklayın!

Vergi davalarında yürütmenin durdurulması ile dava konusu işlem dava sonuçlanana kadar askıya alınacaktır. İdarenin başlattığı işlem vergi davası açılarak kesildiğinde yargılama bittikten sonra idari işlemin sonucu kesinleşir.

Mahkemenin yeni bir karar vermesine gerek olmaksızın vergi davasının açılmış olması tahsilat işleminin kendiliğinden durmasına yol açmaktadır. Bazı durumlarda ise yaşanan vergi uyuşmazlıklarında yürütmenin durdurulması kararı açısından istisnai koşullar bulunur.

İstisnai durumlardan biri de davacının belirttiği adrese tebligat yapılamamasıdır. Yeni adres bildirilene değin geçecek sürede dava dosyasının işlemden kaldırılacak olması nedeni ile yürütmenin durdurulması kararının uygulanması mümkün olmaz. Bu durumda karar kendiliğinden hükümsüz kalacaktır.

Tahsilat işlemlerine bağlı olarak oluşan uyuşmazlıklarda da dava açılması yürütmeyi durdurmamaktadır. Vergi mahkemelerinde bir karar verilmişse ve davacı bir üst mahkemeye başvuruda bulunarak temyiz ve istinaf talebinde bulunmuş ise yürütme durmamaktadır.

Genel düzenleyici işlemler için Danıştay’da ilk derece mahkemesi sıfatına istinaden dava açılması da yürütmeyi kendiliğinden durdurmamaktadır. Yürütmenin durdurulması kararının sonuçları açısından konu ele alındığında bu kararın geçmişe dönük sonuç doğurduğu görülmektedir.

Vergi Davalarında Yürütmenin Durdurulması Senato Hukuk
Vergi Davalarında Yürütmenin Durdurulması Senato Hukuk

Yargılama yapılmış ve iptal kararı verilmiş ise yükümlüye ait vergi borcunun hiç doğmamış olduğu kabul edilir. Dava reddedildiğinde ise yükümlü aleyhine verginin tahakkuk etmesi söz konusu olacaktır. Bu durumda da tahsil aşamasına geçilir.

Verginin tahakkuk aşamasındayken dava açılması durumunda yürütmenin durdurulması kararı alınmış ise vergi tahakkuk etmez. Dava açılması bu konuya engeldir. Tahsil aşamasında gerçekleşecek vergi uyuşmazlıklarına yönelik olarak ise tahsil işlemi durur. Bu tür bir karar alınması tahsil zamanaşımını da kesmektedir.

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir