Vergi Mahkemesi İptal Davası
Vergi mahkemesi iptal davası idari davalar arasında yer almaktadır. İptal davası olarak adlandırılan uygulama idare tarafından gerçekleştirilen ve hukuka uygun olmayan işlemler için geçerlidir. Hukuka uygun olmayan idarenin işlemlerini iptal ederek hukuka uygun hale getirmek için iptal davası açılır.
İptal davası açılırken idarenin tek yanlı işlemlerini sonlandırmak ve bu işlemleri hukuka uygun hale getirmek amaçlanır. İdari işlemi denetleyen merci idari yargıdır. İdari yargı olarak adlandırılan ise vergi mahkemesidir.
Vergi mahkemesi işlemin geçerliliği yönünde bir sakatlık tespit ederse bu durumda işlemi bütün hüküm ve sonuçları ile birlikte ortadan kaldıracak olan iptal kararını vermesi söz konusu olur.
Vergi Mahkemesi İptal Davası Özellikleri
Vergi mahkemesi iptal davası özellikleri merak edilen konulardan biridir. Bu tür davalar yalnızca idari işlemler söz konusu ise açılabilmektedir. İdari sözleşmeler ya da idari eylemlerde iptal davası uygulaması yapılması mümkün olmamaktadır.
İptal davasının özellikleri arasında genel düzenleyici işlemler için açılmış olan bir davada verilecek olan karar herkesi bağlar. Bunun yanı sıra bireysel işlemler söz konusu ise alınacak karar davanın tarafını bağlar.
Vergi mahkemelerinde açılan iptal davalarına ilişkin olarak verilecek kararların sonuçları değerlendirildiğinde işlem iptali söz konusu ise gereken koşulların gerçekleşmemesi durumu ortaya çıkacaktır. Bir diğer açıdan sonuç değerlendirildiğinde ise işlemin hukuka uygun olduğu kanaati elde edilecektir.
Vergi Davası
Vergi davası olarak adlandırılan durum devlet ile vergi mükellefleri arasında ortaya çıkan uyuşmazlıklarda geçerlidir. Kamu hizmetlerini yerine getirebilmek için devlet vergi mükelleflerinden yasalar çerçevesinde belirli miktarlarda vergi alır.
Vergi yükümlülüğü Anayasa’ya göre herkese yüklenen bir sorumluluktur. Kamu hizmetlerinin yapılabilmesi için vergi toplamak idarenin görevidir. Devlet vergi mükelleflerinden vergi toplarken bazı durumlarda uyuşmazlık yaşanması söz konusu olabilir.
Vergi uyuşmazlıklarının çözümü için yargı yoluna başvurulduğunda vergi davasının açılması gerekir. Anayasaya göre idarenin her türlü eylem ve işlemlerine yönelik olarak yargı yolunun açık olduğu görülmektedir.
Vergi davasına yönelik olarak ortaya çıkan konulardan biri de yetki hususudur. Hangi yargı yerinde bulunan görevli mahkemenin davaya bakacağı konusu yetki kapsamında ele alınması gerekenler arasında yer almaktadır.

Vergi mahkemeleri ile ilgili olarak yetki belirlemesi yapılacağı zaman mükellefin vergilendirme nedeni ile bağlı olacağı vergi dairelerine göre hareket edilmesi gerekir. Vergi mahkemesinin kendisini yetkisiz bulması durumunda açılacak davaya yönelik olarak alınacak karar gereği dava dosyası yetkili bir mahkemeye yönlendirilecektir.
Yetkili ve Görevli Mahkeme
Yetkili ve görevli mahkemeye dava dilekçesi ile başvuru yapılması gerekir. Dilekçe hazırlandıktan sonra ilgili vergi mahkemesi başkanlığına verilir. İdare ve vergi mahkemesi bulunmayan yerler içinse dilekçe verilecek merci Asliye Hukuk Mahkemeleri olmaktadır. Yurt dışında yaşayanlar içinse konsolosluklara dilekçe vermek sureti ile hareket edilebilmektedir. Vergi Usul Kanunu çerçevesinde vergi mükellefleri için tarh edilen vergiler ve kesilen cezalar söz konusu ise vergi mahkemesinde dava açma hakkı bulunmaktadır.